Wegańskie
Z minimalną ilością cukru
Bez mąki
Bez tłuszczu
Dietetyczne
Zdrowe
Czekoladowe
Dostaję wiele wiadomości z pytaniami o wprowadzanie wartości odżywczych i energetycznych przygotowywanych potraw. Białka czy węgli w najbliższym czasie nie zamierzam wyliczać, ale tak orientacyjnie mogę podać, że:
Kawałek buraczkowego brwonie to około 100 kcal
Kawałek tradycyjnego brownie to ponad 400 kcal
Kawałek tradycyjnego brownie to ponad 400 kcal
I jak tu nie poprosić o dokładkę? :>
Buraczkowe brownie
9 kawałków, mała blaszka
Brownie:Słoik tartych buraczków
2 łyżki cukru kokosowego*
2 łyżki cukru kokosowego*
2 czubate łyżki kakao
łyżka mielonego lnu
3 łyżki wrzątku
szczypta soli
1,5 bardzo dojrzałego banana
50g zmielonych płatków owsianych
50g zmielonych płatków jaglanych
50g zmielonych płatków jaglanych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie chlust roślinnego mleka
czekoladowa warstwa na górę:
pół szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
kakao - na oko, tak by po dodaniu masa była bardzo gęsta (około 3-4 łyżki)
łyżeczka cukru kokosowego
kakao - na oko, tak by po dodaniu masa była bardzo gęsta (około 3-4 łyżki)
łyżeczka cukru kokosowego
łyżka syropu daktylowego (może być klonowy/z agawy lub płynny miód - nada polewie blasku)
Do posypania:popping z amarantusa/ bakalie/ sól morska
Do posypania:popping z amarantusa/ bakalie/ sól morska
Len mielony zalać wrzątkiem, wymieszać (tworzy się w ten sposób "wegańskie jajko", które zagęszcza ciasto) Buraczki zmiksować na papkę. Dodać do nich zmielone płatki owsiane i jaglane, cukier,proszek do pieczenia, szczyptę soli i porządnie rozgniecionego banana. Wymieszać. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać odrobinę roślinnego mleka. Wylać na blaszkę i piec ok. 30-40 minut w 180-200 stopniach.
w tym czasie przygotować polewę: mleko podgrzać, wsypać kakao wymieszane wcześniej z cukrem. Bardzo dobrze wymieszać i do takiej gęstej, czekoladowej masy dodać łżykę syropu daktylowego. Ponownie wymieszać, smarować jeszcze ciepłe brownie.
Posypać poppingiem z amarantusa lub dowolnymi bakaliami (albo solą morską)
* można pominąć, jeśli buraczki są bardzo słodkie, lub zastąpić innym cukrem
Najlepsze na ciepło <3
Enjoy!
w tym czasie przygotować polewę: mleko podgrzać, wsypać kakao wymieszane wcześniej z cukrem. Bardzo dobrze wymieszać i do takiej gęstej, czekoladowej masy dodać łżykę syropu daktylowego. Ponownie wymieszać, smarować jeszcze ciepłe brownie.
Posypać poppingiem z amarantusa lub dowolnymi bakaliami (albo solą morską)
* można pominąć, jeśli buraczki są bardzo słodkie, lub zastąpić innym cukrem
Najlepsze na ciepło <3
Enjoy!
i to cudo jest wykonane z takich pyszności? :O aaa!
OdpowiedzUsuńco za cudowny przepis... <3
OdpowiedzUsuńi jak tu nie pokochać takich ciast! nie dosyć, że zdrowe to jeszcze mega pyszne i CZEKOLADOWE! <3
OdpowiedzUsuńpycha, buraki to chyba moje ulubione warzywo więc czemu by ich tak nie wykorzystać :D
OdpowiedzUsuńO takim połączeniu jeszcze nie słyszałam! Uwielbiam przełamywanie konwenansów :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :). W sam raz teraz do kawy ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam buraczanego brownie :)
OdpowiedzUsuńBiorę, biorę, biorę!;) zamiast płatków jaglanych, owsiane dadzą radę? ;D
OdpowiedzUsuńMniam ;D Same pyszności :D
OdpowiedzUsuń