Pamiętacie nocną owsiankę a'la pudding? Pisałam tam o zaletach nasion chia. Są doskonałym źródłem białka, żelaza, błonnika, kwasów tłuszczowych 3 i 6, witamin z grupy B. Teraz, gdy za oknem robi się coraz piękniej i temperatura powoli wędruję do góry warto zaopatrzyć się w paczuszkę magicznych kuleczek i przygotować sobie od czasu do czasu takie orzeźwiające śniadanie.
Truskawkowy pudding chia
4-5 pełnych łyżek nasion chia
100 ml mleka kokosowego*
200g truskawek
dojrzały banan
łyżeczka cukru kokosowego*
Truskawki zmiksować z połową banana, cukrem i mlekiem kokosowym na koktajl. Wsypać nasionka, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Rano udekorować resztą banana i kilkoma truskawkami. Szamać.
Enjoy!
*alternatywnie można użyć innego mleka roślinnego i innej substancji słodzącej (np. ksylitol doda lodoweg-karmelkowego efektu smakowego)
Mniam. Uwielbiam truskawki, aż chcę się zjeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Fit-healthylife.blogspot.com