Jeśli nie możecie rozpocząć dnia od słodkiego śniadania i zazwyczaj pozostajecie przy kanapkach to taki placek będzie świetnym urozmaiceniem. Ciepły i pełen zdrowych tłuszczy, więc syci dłużej. Nie wspominając już o walorach smakowych.. Ciasto w smaku przypominało mi moją pełnoziarnistą pizzę. Palce lizać!
Śniadaniowy placek z awokado
Wegańskie jajko (w wersji niewegańskiej zastąpić zwykłym, kurzym):
płaska łyżeczka złotego lnu mielonego
3 łyżeczki wrzątku
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki gryczanej
odrobina mleka roślinnego (użyłam kokosowego)
sól (użyłam himalajskiej)
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
odrobina oliwy z oliwek (do smażenia)
Dodatki: sałata, pół dojrzałego awokado, pomidor, ogórek, szczypiorek, przyprawy
Len zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę-powstanie nasze wegańskie jajo. W misce mieszamy płatki owsiane i mąkę z przyprawami i odrobiną mleka. Dodajemy jajo. Mieszamy i wykładamy (masa jest zwarta) na patelnię wysmarowaną oliwą. Formujemy placek i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Dekorujemy sałatą, awokado i resztą warzyw.
Enjoy!
Mmmmm jadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zestawienia na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńja bardzooo rzadko jadam wytrawne śniadania, zawsze sięgam po słodkie :) ale taki placek to bym z przyjemnością zjadła! uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńŚliczny talerzyk!:D
OdpowiedzUsuńOsiemnastkowa wyprawka na studia od moich kochanych dziewczyn <3
UsuńWygląda naprawdę smakowicie. To Avocado <3!
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado więc chyba skorzystam;)
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu na placki jeszcze nie spotkałem, ale to połączenie z awokado jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiego placka :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w talerzu. Śliczny jest :)
OdpowiedzUsuń