sobota, kwietnia 04, 2015

Tarta a'la banoffee - z daktylowym karmelem i białkowym kremem straciatella

6 comments
Ta tarta jest efektem totalnej improwizacji w kuchni. Miałam ochotę na coś zdrowego, bardzo słodkiego, kremowego, ale chrupiącego zarazem. Coś sycącego, zawierającego naturalne składniki, żeby chociaż świąteczne objadanie się nie kojarzyło się z junk food, toną masła, cukru i śmietany (chociaż od czasu do czasu można....zaszaleć) Muszę powiedzieć, że jestem ZACHWYCONA efektem końcowym. Ta tarta smakuje jak bananowiec, kopiec kreta, sernik, lody, 3BIT i ciasto krówka w jednym! I do tego jest zdrowe. Ma dużą zawartość białka i zdrowych tłuszczy. Cukier też jest pochodzenia naturalnego. (no, mały dodatek cukru brzozowego znajdziemy w warstwie straciatelli, która ma cuuudowny lodowy posmak dzięki dodatkowi ksylitolu)
Podam kilka alternatyw do składników, które użyłam. Tak aby każdy w domu mógł przygotować swoją wersję, troszkę mniej zdrową, ale bardziej tradycyjną; oraz wegańską. :)





Na pierwszy idzie wersja moja i wegańska

Spód:100g płatków owsianych zmiksowanych na mąkę
100g mąki gryczanej
jajko (w wersji wegańskiej:
 łyżka mielonego lnu wymieszana z 3ł. wrzącej wody)
100 ml miękkiego oleju kokosowego
4 łyżki cukru kokosowego (daje karmelowy posmak)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2łyżi mleka kokosowego (lub innego roślinnego)

warstwa I:
3-4 w miarę dojrzałe banany
300g (2 szklanki) daktyli - zalanych 20 minut wcześniej wrzątkiem
ewentualnie:
 odrobina soli morskiej/himalajskiej/ ZWYKŁEJ KUCHENNEJ (:D)
Czubata łycha masła orzechowego

warstwa II
:
4 jogurty greckie( używam tych z piątnicy, z wysoką zawartością białka) (w wersji wegańskiej: schłodzona przez min. jeden dzień puszka mleka kokosowego, zmiksowanego na śmietankę)
ok. 70 g czekolady (mleczna, gorzka, z solą..)
4 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitolu) zmiksowanego na puder
kilka kropelek aromatu śmietankowego

Wierzch:
1/4 ciasta ze spodu
łyżka kakao
łyżeczka cukru kokosowego


Spód:

W misce wymieszać wszystkie suche składniki na spód, dodać rozbełtane jajo (lub "wegańskie jajko" z siemienia lnianego), mleko roślinne i miękki olej kokosowy. Zagnieść ciasto, rozwałkować. 1/4 odłożyć na bok - będzie potrzebne do przygotowania kakaowej kruszonki na wierzch ciacha.
Formę do tarty wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem, piec około 12-15 minut w 180 stopniach.

Warstwa I:
Banany pokroić w dość grube talarki, rozłożyć na przestudzonym spodzie, skropić odrobinę cytryną, aby nie ściemniały.
Daktyle odsączyć z wody, zmiksować z odrobinką soli ( i ewentualnie z masłem orzechowym) na gładką masę. Można dodać odrobinę wody, którą były zalane, by miksowanie przebiegło szybciej.
Dokładnie przykryć banany "daktylowym karmelem"
Warstwa II:
Jogurty greckie wymieszać w dużej misce z kilkoma kroplami aromatu śmietankowego, pudrowym cukrem brzozowym (ksylitolem) i pokrojoną w drobną kosteczkę czekoladą. Schłodzić przez chwilkę i wyłożyć tak przygotowaną masę straciatella na warstwę daktylową.

Wierzch:
do 1/4 ciasta ze spodu dodać kakao i cukier. Ponownie zagnieść, rozkruszyć na blaszce i piec około 5-7 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostudzenia i obsypać nią wierzch tarty.

Schłodzić (kilka godzin; najlepiej wstawić do lodówki na całą noc)
Podawać.
Zajadać.
Wzdychać.
Brać dokładkę.
Wzdychać.

Enjoy!


 Bananananana
Daktylowy karmel
Rozsmarowany daktylowy karmel

smaru smaru greckimi jogurtami straciatella

Już rozsmarowana.

kakaowa kruszonka na wierzch.. :3




Do przygotowania z bardziej tradycyjnych składników:

Spód:
100g płatków owsianych
100g mąki pszennej
jajko
100g miękkiego masła
4 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

I warstwa:banany
puszka masy krówkowej

II warstwa:śmietanka kremówka
3 łyżki cukru pudru
około 70g posiekanej ulubionej czekolady

wierzch:
1/4 ciasta ze spodu
łyżka kakao
łyżka cukru

Postępować tak jak w przepisie wyżej ;)
Enjoy!




6 komentarzy:

  1. matko wygląda niesamowicie, aż zgłodniałam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to musi być pyyyyyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielki efekt wooow! Piękna ;)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką tartę zjadbym bez dwóch zdań, wygląda wspaniale, a te banany w środku mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam banany w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń