poniedziałek, maja 07, 2012

Ricotta hotcakes.

13 comments
W końcu udało mi się namówić mamę na ricottę. A może na odwrót? To ja narzekałam, że nie opłaca się kupować droższego serka na jedno śniadanie, w postaci placków, które i tak i tak są pyszne. Zawsze i wszędzie. W końcu z wielkim uśmiechem wrzuciła mi niebieskie opakowanie do koszyka, a poranek następnego dnia przeszedł do historii najprzyjemniejszych powitań weekendu.


Te placuszki Nigelli w odróżnieniu od poprzednich, typowych pancakes, które wcale nie były takie typowe, a raczej nietypowo chude, wyszły tak jak powinny, a i smakiem nie grzeszyły. Jeżeli nie macie w lodówce ricotty, którą w sumie nie jest tak łatwo dostać (być może tylko w moim mieście tak jest, że aby znaleźć coś porządnego trzeba oblecieć wszystkie markety i spożywczaki, z resztą to samo z ciuchami) śmiało możecie zastąpić ją twarożkiem, czy kremowym, ale bardziej zbitym serkiem.




Ricotta hotcakes, myślę, że nawet trzy osoby się najedzą. ;)
Za Nigellą

250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 duże jajka, osobno białka i żółtka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
można dodatkowo posłodzić, jednak (o dziwo!) Nigella nic o tym nie wspomina

Ricottę, mleko, cukier, żółtka i olej wymieszać na gładką masę. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej (niedużo) i nakładać czubatą łyżeczką porcje ciasta. Smażyć dość z obu stron na cudownie złocisty kolor.. Podałam z syropem z agawy i brzoskwiniami.

Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. O tej porze dodawać takie cudne placuszki?!
    *ślinotok*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te placuszki, szkoda tylko że ricotta jest tak mało dostępna. W moim mieście w ogóle jej nie ma, kupuję ją tylko wtedy, gdy robię większe zakupy w internecie lub jestem w jakimś większym mieście :/

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo o tych plackach słyszałam i chyba w ten weekend się na nie skuszę ; ))

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobię! nie próbowałam jeszcze ricotty, a ostatnio chyba z 15 minut stałam przed półką w sklepie i zastanawiałam się, czy ją brać, bo chyba z trzy różne rodzaje były poprzeceniane na 2,69ZŁ za kubeczek 250 gram! ;O

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki z dodatkiem ricotty są bardzo smaczne, zwykle dodaję jeszcze jakieś owoce, ale z chęcią wypróbuję podany przez Ciebie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. muszą wspaniale smakować ! ;) ricotty nie jadłam, trzeba wykorzystać do placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam je kilka razy i za każdym razem mnie zachwycają. Serkowe placuszki rządzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pychotki, ja chyba mam podobnie, że często szkoda mi kasy na droższe składniki i staram się raczej korzystać z tańszych zamienników, ale jak widać czasami warto odejść od swoich zasad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ulubione pancakes <3 są idealne, wilgotne, mięciutkie mmm.

    Ricotta (bardzo dobra) jest dostępna w Lidlu za około 3 zł/250g. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ej no, wynajmę Cię i będziesz mi robić na śniadanko, hmmmmmmmmmmmm? :D

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedy robilam je pierwszy raz myslalam ze padne- cos niebianskiego ;)

    OdpowiedzUsuń