niedziela, maja 27, 2012

Banan i kiwi zamknięte w słoiczku. Do twargowych placków.

20 comments
I stał się dżem. Dżem tak dobry, że normą jest wyjadanie go ze słoiczka. O świetnej konsystencji i cudownym bananowym zapachu. W kolorze zielonym. W końcu doczekaliście się tego wpisu. Mi bardzo zasmakował z placuszkami serowymi. Dlatego post dwa w jednym.

Co do placuszków, to wyszły okropnie smaczne. Chyba najlepsze z wypróbowanych dotąd z przepisów na placki serowe. Gorąco polecam.


Placuszki twarogowe, jedna porcja

130g twarogu
30g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
1 jajko
łyżka cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego

Oddzielić żółtko od białka. Białko ubić trzepaczką, aż się spieni, ale nie będzie sztywne. Ser zmiksować z żółtkiem, cukrem, mąką i aromatem. Pod koniec dodać białko. Z kilku łyżek masy tworzyć na patelni placuszki i smażyć krótko z obu stron aż osiągną złoty kolor. Podawać.. proponuję dżem kiwi-banan.



No właśnie, dżem.. Miałam zostawić jeden słoiczek dla kogoś.. ale przepadł (nie patrzcie tak na mnie). Muszę wykombinować coś innego.



Dżem banan-kiwi, proporcje na 4-5 słoiczków

8 bananów
8 kiwi
pół szklanki cukru
35 g żelfixu (użyłam 3:1)

Banany i kiwi obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem i gotować przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zaczną puszczać bąble wsypujemy żelfix i intensywnie mieszamy.Zdejmujemy z ognia gdy zacznie gęstnieć i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, ewentualnie wekujemy.



20 komentarzy:

  1. dżem koniecznie do wypróbowania! zakochałam się w tych placuszkach, chociaż jeszcze ich nie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O, miałam na śniadanie bardzo podobne placuszki. Serowe są najlepsze.
    Chyba domyślam się dla kogo był ten słoiczek;). Nie dziwię się, że przepadł, bo dżemor wygląda przepysznie! Banan i kiwi to świetne połączenie:).

    OdpowiedzUsuń
  3. a te Twoje placuszki zawsze tak bajecznie zooolte *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić ten dżem.:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piszesz, że okropnie smaczne i tak też wyglądają :D A własnej roboty dżem musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Do wypróbowania, koniecznie! :3

    OdpowiedzUsuń
  7. dżem <3 chyba aż zrobię :D
    mniaam placuchy!

    OdpowiedzUsuń
  8. co oznacza ta proporcja 3:1? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz do wyboru żelfix 2:1 i 3:1. Chodzi o proporcję cukru do owoców. Ja i tak dałam mniej, ze względu na słodycz banana.

      Usuń
  9. Nie jadłam nigdy takich placków, ale chyba jednak się skuszę bo te Twoja wyglądają przepysznie! :) A dżem na pewno zrobię i zawekuję, żeby było na zimę. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. ejże, ejże! robiłam go w zeszłym roku. tzn. dżem.
    jest świetny, taaki,.. egzotyczny i nietypowy ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. o kurcze - na dżemik narobiłaś mi max smaka, tego połączenia muszę spróbować. no i w dodatku przypomniałaś o moim ukochanym, jaki robiłam w zeszłym roku, również z kiwi i do tego z truskawami - pyyychaa! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy dżem, może być smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  13. ile taki placuszek może mieć kalorii ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a to nie ma tak ogólnie, ze dzemy to sie wyjada na tony ze słoiczka ;)?
    pozdrawiam!
    Szana :*

    OdpowiedzUsuń
  15. robię bez żelfixu, z samym cukrem i jest ok

    OdpowiedzUsuń
  16. robię bez sztucznych zagęstniaczy, z samym cukrem i wychodzi świetny
    smak poprawia też dodanie soku z cytryny i pomarańczy
    ale połączenie bananów i kiwi bardzo udane :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cześć!
    Niedziela uratowana! Placki są przepyszne! Dżem też niczego sobie, zrobiłam sobie dwa słoiczki na kiedyś ;-). Polecam wersję dżemu z kiwi i grapefruitem! Pyszności! Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  18. Niedziela uratowana! Placki super smaczne! Dżemor też! Zrobiłam również wersję grapefruit i kiwi! Nom nom nom! Dzięki

    OdpowiedzUsuń