piątek, marca 30, 2012

Nie zapominam. Drożdżowe muffinki.

27 comments
Nie zapominam o nastawieniu budzika,
Nie zapominam śniadań do szkoły,
Nie zapominam zamknąć drzwi,
Nie zapominam o urodzinach koleżanki, ani o dniu Muffina.


A tak na prawdę, to jestem zapominalską. Bo telefon leżał koło łóżka, w szkole mam wilczy apetyt, wyjściu z domu towarzyszy mi kuzynka, datę urodzin A. zapisałam w kalendarzu, a o dniu Muffina dowiedziałam się przypadkiem.
Światło w pokoju zawsze zostawiam włączone, bilety pożyczam od ludzi na przystanku, laptop ciągle chodzi, a roleta pozostaje nie spuszczona.


Wczoraj i dziś- nie zapomniałam.
Upiekłam nietypowe muffiny. Drożdżowe o (dość..) dziwnym kształcie. Najlepsze świeże, ze szklanką ciepłego mleka.



Muffinki drożdżowe z marmoladą różaną, 12 sztuk

320-350 g mąki
20g świeżych drożdży
1 jajko
3 łyżeczki cukru
120 ml mleka
2 łyżki stołowe rozpuszczonego i ostudzonego masła
szczypta soli
+ marmolada różana,
   jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Drożdże wymieszać z 60ml mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Ostawić na 20 minut.
Do zaczynu dodać mąkę, resztę mleka, jajko, sól, cukier i masło. Wszystko zmiksować, a następnie wyrobić ręcznie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Z wyrośniętego ciasta uformować 12 dużych kulek (każdą z nich nadziać łyżeczką marmolady) i 36 malutkich. Do wysmarowanej, lub wyłożonej silikonowymi foremkami, formy na babeczki wkładać duże kulki, posmarować delikatnie wodą i ułożyć po 3 małe kuleczki. Wysmarować je jajeczną mieszaniną. Piec w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!

27 komentarzy:

  1. Oho ! Już wiem, jakie muffiny upiekę na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam napisać to samo :) chcę coś drożdżowego i już wiem co ;)

      Usuń
  2. po prostu szał.
    wyglądają cudnie, smakować muszą wspaniale i są takie urocze ;]
    ach, ach!
    śliczne zdjęcia, wiesz?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak małe brioszki :) Sliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam kiedyś podobne, acz bez marmolady różanej i nie w tak uroczym kształcie. Twoje koniczynki już podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może pytanie zabrzmi dziwnie, aż wstyd się przyznać nigdy nie robiłam babeczek. Jak nadziać tą dużą kulkę konfiturą ? ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W rękach rozgnieść na okrągły, mały placek, nałożyć łyżeczkę marmolady i zlepić. Jeżeli nie będzie już miała okrągłego kształtu nadać przy pomocy 'turlania' w rękach. :)

      Usuń
  6. Brioszki! Bardzo lubię takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę spróbować upiec takie cuda :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Istnieje dzień muffina, i ja o tym nic nie wiedziałam? ;< z pewnością bym świętowała jakimiś, choć w zasadzie nie potrzeba babeczki mogę piec i bez okazji :D
    Twoje drożdżowe wyglądają fantazyjnie i świetnie w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejciu, ależ one super wyglądają ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne! Dlaczego ja nie wiedziałam nic o Dniu Muffina? :<

    OdpowiedzUsuń
  11. haha kształt jest świetny :D
    i to nadzienie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudeńka. Kazałam już w domu kupić drożdże na mój przyjazd! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Haha, ale fajne, takie muffinkowe bułeczki z konfiturą :D Smacznie uczciłaś ten dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyborne te kuleczki na górze ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. och!jakie one śliczne;)i na zewnątrz i w przekroju;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kształt mają rzeczywiście zabawny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudnie wyglądają :) uwielbiam wszystko, co drożdżowe a te bułeczki wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bajecznie, a jak smakują!!!
    Jeszcze raz dziękuję za pamięć:)
    Pozdrawiam

    Asia

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne, urocze, do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń