mały,
zawinięty,
słodki, bo
polukrowany,
delikatny,
trochę kruchy,
mam bogate wnętrze.
Przepis dostałam od koleżanki. Jej mama zrobiła te rogaliki na Wigilię klasową. Szybko znikały, co po części było moją zasługą. Robią furorę.
Ciasto jest mało słodkie, dlatego obowiązkowo trzeba je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Nadziać można czym się chce, ja postąpiłam tak jak A. i użyłam budyniu waniliowego. Smak jest zachwycający.
Drożdżowe rogaliki z budyniem, 32 sztuki
1/2 kg mąki
1 kostka tłuszczu, u mnie masło
50g drożdży
3/4 kubka zagęszczanej śmietany (np. 18%)
1 łyżka cukru
1 żółtko
szczypta soli
dowolne nadzienie, u mnie budyń waniliowy
Budyń gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, pokrojone w kostkę, miękkie masło, żółtko, cukier i śmietanę umieścić w misce. Na to rozkruszyć drożdże. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8trójkątów, nałożyć budyń, zawinąć. Piec, aż będą złociste. Po ostudzeniu obsypać cukrem pudrem lub polukrować.
I można zajadać. Smacznego!
Oj czuję,że u mnie takie rogaliki to nie poleżałyby za długo:)))
OdpowiedzUsuńSliczne i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńPycha. Wiesz, że chciałam dzisiaj robić podobne? :D
OdpowiedzUsuńJuż dawno szukałam jakiegoś dobrego przepisu na "coś" nadziewanego budyniem. Spadasz mi z nieba z tymi pysznymi rogaliczkami! ; )
OdpowiedzUsuńbudyń daje się zimny, tak? ;)
OdpowiedzUsuńZ nutellą i masłem orzechowym wyjdą, czy nadzienie się rozpuści i wyleci?
Wiem że głupio pytam ale nie obczajona jestem ;p :)
Oj, jakie pyszności. Mnie najbardziej smakowały by z serkiem białym, tak mi się zdaje. :>
OdpowiedzUsuńslyvvia- no widzisz, telepatia. :D
OdpowiedzUsuńAnonimowy- nie musi być całkiem zimny, ale lepiej jeśli będzie w miarę ostudzony- łatwiej się nałoży. ;)
Już kiedyś robiłam z nutellą i masłem orzechowym, nic nie powinno się dziać, o ile nie nałożysz za dużo nadzienia. ;)
piękne
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten przepis (mlaask..)
biorę go!
Bardzo lubię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńale świetne! szkoda, że nigdy nie wychodzi mi zawijane ładnych rogalików ;--)
OdpowiedzUsuńzwijanie rozpoczynamy od podstawy trójkąta ,taki kształt stanowi punkt wyjścia przy robieniu rogalików
Usuń:D ale pyszne!! takie ciepłego to bym chętnie pochłoneła :D
OdpowiedzUsuńah na wieki wieków będę podziwiać wszystkich, którzy potrafią tak ślicznie zwijać rogaliki.
OdpowiedzUsuńja nawet do wałkowania nie mam cierpliwości.
Prababcia takie robiła i Babcia też! Pychotkaa!
OdpowiedzUsuńUwierlbiam rogaliki z budyniem i na zagryzkę budyniowych te z konfiturami ze śliwek
Marzy mi się taki rogalik. Uwielbiam wypieki drożdżowe nadziane budyniem:)
OdpowiedzUsuńrogaliki jak z piekarni :)
OdpowiedzUsuńwyglądają fenomenalnie!!
OdpowiedzUsuńlubię jeśc takie rzeczy, tzn. malutkie i śliczne ^^
OdpowiedzUsuńMmmm, z chęcią bym je schrupała!
OdpowiedzUsuńrobiłam już kiedyś rogaliki mmm niebo w gębie xd
OdpowiedzUsuńpierwszy raz pamiętam jak się przy tym mega narobiłam xd to całe zawijanie jeszcze dodałam dżem i mi wypłynął ale i tak były dobre ; )
twoje wyglądają przepysznie !
przepiękne rogaliki, wiem co a najbliższym czasie upiekę:)
OdpowiedzUsuńIdealne na jeden kęs! Pychota ;)
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki! Mi zawsze wypływa nadzienie, ale to pewnie dlatego, że jestem łasuchem i lubię, gdy rogale są porządnie nadziane :D
OdpowiedzUsuńsłodkie i oprószone.. do lubienia.
OdpowiedzUsuńjakie sliczne! od razu poczułam się głodna ;D
OdpowiedzUsuńojej, jakie one muszą pyszne!
OdpowiedzUsuńKocham rogaliki, kocham budyń!
Muszą być niebywale delikatne i maślane w smaku;)a to lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńwidzę je nadziane konfiturą z róży albo śliwek;)
Pozdrawiam!
M.
Niestety nie bardzo trawię konsystencję budynio-podobną, ale rogaliki wyszły Ci obłędne! Ja mam zawsze problem z tym jak je zwinąć żeby wyszły takie kształtne...
OdpowiedzUsuńzapomniałaś moja droga o śmietanie ;)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam, umordowałam się z wycinaniem trójkącików, ale moja walka z rogalikami zakończyła się sukcesem :D
Racja! Już dopisuję śmietanę. :D
OdpowiedzUsuńWyglądają rozkosznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki, więc często je piekę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! Chce się powiedzieć "jak z piekarni", ale przecież są lepsze, bo domowe! :D
OdpowiedzUsuńrogale xD
OdpowiedzUsuńsa mega pyszne dobre wspaniale
OdpowiedzUsuńile mają kcal?? :)
OdpowiedzUsuńmalutko. ;) na pewno nie przekraczają 150. :)
Usuńrogalik na świeczniku?
OdpowiedzUsuńTak! Jak wspomniałam, odbył podróż po całym domu. :P
Usuńwczoraj robilam 50 sztuk, znikneły :)
OdpowiedzUsuń