wtorek, kwietnia 28, 2015

Truskawkowy pudding chia

1 comment
Pamiętacie nocną owsiankę a'la pudding? Pisałam tam o zaletach nasion chia. Są doskonałym źródłem białka, żelaza, błonnika, kwasów tłuszczowych 3 i 6, witamin z grupy B. Teraz, gdy za oknem robi się coraz piękniej i temperatura powoli wędruję do góry warto zaopatrzyć się w paczuszkę magicznych kuleczek i przygotować sobie od czasu do czasu takie orzeźwiające śniadanie.






Truskawkowy pudding chia


4-5 pełnych łyżek nasion chia
100 ml mleka kokosowego*
200g truskawek
dojrzały banan
łyżeczka cukru kokosowego*


Truskawki zmiksować z połową banana, cukrem i mlekiem kokosowym na koktajl. Wsypać nasionka, wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Rano udekorować resztą banana i kilkoma truskawkami. Szamać.
Enjoy!


*alternatywnie można użyć innego mleka roślinnego i innej substancji słodzącej (np. ksylitol doda lodoweg-karmelkowego efektu smakowego)




1 komentarz:

  1. Mniam. Uwielbiam truskawki, aż chcę się zjeść.
    Pozdrawiam,
    Fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń