niedziela, marca 18, 2012

Gofry z manną? Manna w gofrach?

21 comments
Tak, tak. Jestem wielką fanką manny. Tego, że można wykorzystywać ją w tak wielu daniach. Jako kluski, w wersji puddingu,bazy do naleśników, masy do ciast czy składnika gofrów. Ciekawe gdzie jeszcze można ją wcisnąć? Pomyślę nad tym w przyszłości.


Gofry znalezione u Monami są chrupiące i przepyszne. Gdyby mleko zamienić na wodę, to otrzymamy idealne gofry wegańskie. Składniki podwoiłam, zmniejszyłam ilość cukru. Na śniadanie czy deser sprawdzą się idealnie. Na pewno powtórzę. :)


 



Gofry z kaszy manny, ok. 6 gofrów

1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 szklanka ciepłego mleka


Suche składniki połączyć, dodać olej i wymieszać. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.Odstawić na 5 minut, by manna wchłonęła płyn. Piec w wysmarowanej olejem gofrownicy. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

21 komentarzy:

  1. mmm kiedyś wypróbuję jak pożyczę gofrownicę lub zakupię ;D pysznie wyglądają! dawno nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! mam robić gofry na śniadanie i zebrać sie nie mogę no! wpadam do Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. http://boronappetit.blogspot.com/ Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają świetnie. U mnie dzisiaj była manna w mięsnych klopsikach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł ;) Może ukradnę gofrownicę mamie i wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! ale zdziwił mnie brak jajek :D a mannę jem często! smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pójdą na pierwszy ogień, jak tylko kupię gofrownicę :D Co mam nadzieje będzie jeszcze w tym miesiącu

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają cudnie! Uwielbiam mannę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, gofry mnie ciągle kuszą, a gofrownicy brak.
    Same dobroci, kradnę jednego ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. W przyszłym tygodniu zamierzałam wypróbować nową gofrownicę. Przepis jak znalazł! Tym bardziej, że też jestem amatorką manny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dla mnie manna równa się ciepłym wspomnieniom śniadaniowym z dzieciństwa, dlatego ją uwielbiam :) Mogę ją wplatać we wszystko. Gofry? Czemu nie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Też uwielbiam mannę. Ostatnio mam fazę na fory, więc na pewno wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  13. manna w takim wydaniu = pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie moje smaki :) Te twoje śniadanka zawsze wygladają tak "radośnie" :)

    OdpowiedzUsuń
  15. gofry z manną koniecznie muszę wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę w końcu spróbować tych gofrów
    Manna rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię i mannę, i gofry, także bez wątpienia przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. i ja lubię mannę, a na takie gofry od dawna się zbieram

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądaja bardzo apetycznie :)
    Zapraszam do obserwowania mojego bloga ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. ciekawy przepis, mam ochotę spróbować, czy mleko można zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem ewent wodą gazowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że można spróbować :) W kuchni trzeba eksperymentować, do odważnych świat należy :)

      Usuń