Gofry znalezione u Monami są chrupiące i przepyszne. Gdyby mleko zamienić na wodę, to otrzymamy idealne gofry wegańskie. Składniki podwoiłam, zmniejszyłam ilość cukru. Na śniadanie czy deser sprawdzą się idealnie. Na pewno powtórzę. :)
Gofry z kaszy manny, ok. 6 gofrów
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
4 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 1 szklanka ciepłego mleka
Suche składniki połączyć, dodać olej i wymieszać. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.Odstawić na 5 minut, by manna wchłonęła płyn. Piec w wysmarowanej olejem gofrownicy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
mmm kiedyś wypróbuję jak pożyczę gofrownicę lub zakupię ;D pysznie wyglądają! dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńpyszności! mam robić gofry na śniadanie i zebrać sie nie mogę no! wpadam do Ciebie :D
OdpowiedzUsuńhttp://boronappetit.blogspot.com/ Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. U mnie dzisiaj była manna w mięsnych klopsikach :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ;) Może ukradnę gofrownicę mamie i wypróbuję.
OdpowiedzUsuńpyszności! ale zdziwił mnie brak jajek :D a mannę jem często! smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńPójdą na pierwszy ogień, jak tylko kupię gofrownicę :D Co mam nadzieje będzie jeszcze w tym miesiącu
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie! Uwielbiam mannę :D
OdpowiedzUsuńOch, gofry mnie ciągle kuszą, a gofrownicy brak.
OdpowiedzUsuńSame dobroci, kradnę jednego ;D
W przyszłym tygodniu zamierzałam wypróbować nową gofrownicę. Przepis jak znalazł! Tym bardziej, że też jestem amatorką manny :)
OdpowiedzUsuńDla mnie manna równa się ciepłym wspomnieniom śniadaniowym z dzieciństwa, dlatego ją uwielbiam :) Mogę ją wplatać we wszystko. Gofry? Czemu nie! :D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam mannę. Ostatnio mam fazę na fory, więc na pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńmanna w takim wydaniu = pyszności!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :) Te twoje śniadanka zawsze wygladają tak "radośnie" :)
OdpowiedzUsuńgofry z manną koniecznie muszę wypróbować :).
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować tych gofrów
OdpowiedzUsuńManna rządzi!
Lubię i mannę, i gofry, także bez wątpienia przepis wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńi ja lubię mannę, a na takie gofry od dawna się zbieram
OdpowiedzUsuńWyglądaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do obserwowania mojego bloga ;) Pozdrawiam!
ciekawy przepis, mam ochotę spróbować, czy mleko można zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem ewent wodą gazowaną?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można spróbować :) W kuchni trzeba eksperymentować, do odważnych świat należy :)
Usuń