wtorek, stycznia 24, 2012

Baba zakochana w cytrynie.

18 comments
To nie tak, że nie piekłam.
To nie tak, że zapanował mną leń.
To nie tak, że wszystko co upiekę wyląduje tutaj.

Po prostu, brak czasu. Obiecuję, że zmienię swoje postępowanie w ten weekend. Gdy nadejdzie słodkie lenistwo, słodkie pieczenie.


Staram się publikować tylko te przepisy, które są godne polecenia, które są godne skubnięcia. Takie do których można wracać. Bo czasami ma się ochotę na coś, co już było, minęło.
Ta babka jest smaczna. Nie wyjątkowa, nie będę nikogo wyprowadzała na manowce. Nie sucha, nie bardzo wilgotna (chociaż ta jest moją ulubioną). Szybka, prosta, najlepsza kiedy przed sekundą otrzymaliście telefon, że goście postanowili do was zawitać, a tym samym przerwać naukę i zagonić do kuchni.
Dzięki temu zasługuje na powtórkę, gdy znów niespodziewanie zadzwoni dzwonek.
Nie ma to jak pójście na łatwość, przepis z babkacytrynowa.com.pl ;)

 

Babka cytrynowa raz, dwa trzy!

4 jajka
200 g cukru
250 g mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny

Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia, stopniowo dodawać olej. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać sok cytrynowy. Ciasto umieścić w wysmarowanej formie. Piec w temperaturze 180 stopniach, na oko. (u mnie ok. 45 minut).



Smacznego!







18 komentarzy:

  1. Kolejny smak dzieciństwa! *.*
    Takie ciacha są najjjj!

    OdpowiedzUsuń
  2. babki jeszcze nie piekłam... ;o wygląda uroczo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam podobna, pyszna :D Ja zawsze daję więcej skórki i soku niż jest w przepisie :P

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam <3 prosta, ale jaka pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też w cytrynie zakochana ;) Pyszna babka.

    OdpowiedzUsuń
  6. what a delicious looking bundt cake, perfectly moist and waiting for some nutella to be spreaded on top

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie cytrynowe baby, ale z dodatkami, więc bym ją sobie smarowała lemon curd albo ulubionym dżemem i bym była w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda. Poproszę kawałek?! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też podsuwam talerzyk i przyniosłam kawę. Dostanę kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  10. ja tam bardzo lubię babkę cytrynową. właściwie to uwielbiam :-) z ciepłym mlekiem przed spaniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam taką babkę, szczególnie wilgotną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. podoba mi się taka forma na babę, bo jak się ukroi już kawałeczek to ciasto wygląda jak wąż który próbuje zjeść swój ogon - symbol wieczności w kulturach wschodu (choć nie tylko wschodu chyba).
    A ciasto genialne - lubię takie piaskowe baby cytrynowe.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybkie, łatwe i efektowne:-). Poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  14. fajny pomysł zrobienia babki w formie z kominem, a babkę cytrynową po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pycha, uwielbiam cytrynowe ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto wyszło przepyszne!
    Cytrynowe, słodkie i puszyste

    Oprócz soku dałam też startą skórkę cytryny, co tylko podkręciło smak.
    Jednak następnym razem dam trochę mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
  17. chcialabym zapytac w jakiej formie ma byc to ciasto robione?:)

    OdpowiedzUsuń