Ja byłam ogromnie podekscytowana, ale nie ukrywam,że martwiłam się trochę o efekt końcowy i reakcję smakoszy. Sama masa bananowo-batatowa bardzo mi posmakowała i zastanawiałam się czy nie podzielić się z wami tak prostym przepisem na słodki dip do krakersów czy herbatników. Ale poszłam o krok dalej. Dodałam pozostałe składniki i upiekłam wilgotne, sycące (jak to brownie ma w zwyczaju) amerykańskie ciasto czekoladowe.
Batat Brownie,
6 kawałków - mała foremka
1 średni batat
1 dojrzały banan
60g mąki ryżowej (może być gryczana)\
2 czubate łyżeczki kakao
2 czubate łyżeczki płynnego miodu
szczypta soli
do podania:
kremowy serek i ulubione orzechy, u mnie tym razem pekany
Batata pokrój i ugotuj na parze. Zmiksuj go dokładnie, dodaj banana i zmiksuj ponownie. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do kompletnego połączenia się masy. Ciasto (powinno być bardzo zwarte) wylej na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach około 30-40 minut. Pokrój na kawałki i daj mu chwilkę ochłonąć. Udekoruj serkiem i orzechami.Najlepsze jeszcze delikatnie ciepłe.
Smacznego!
Batata pokrój i ugotuj na parze. Zmiksuj go dokładnie, dodaj banana i zmiksuj ponownie. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do kompletnego połączenia się masy. Ciasto (powinno być bardzo zwarte) wylej na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach około 30-40 minut. Pokrój na kawałki i daj mu chwilkę ochłonąć. Udekoruj serkiem i orzechami.Najlepsze jeszcze delikatnie ciepłe.
Smacznego!
Na to bym nie wpadła. Super! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZ batata? Może być bardzo ciekawe w smaku :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis, który na pewno wykorzystam! batata w czekoladowe wersji jadłam nie raz i zdecydowanie mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam batatowe ciasto i było genialne. Brownie z batatem jeszcze nie próbowałam, ale również zapowiada się nieźle :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Mniam, jestem pewna, że było pyszne (jak to brownie) :)
OdpowiedzUsuńZ batata? O matko, świetny pomysł! :) O wyglądzie tego ciasta mówić chyba nie muszę.. cudo!
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis! muszę koniecznie jutro upiec, zaraz jadę po bataty ;)
OdpowiedzUsuńale fany pomysł na ciasto :) ciekawi mnie smak batata w tym cieście :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBatat dodaje niesamowitej słodkości i właśnie takiej brownie-konsystencji. Jest pyszny :)
Usuńczubate łyżki płynnego miodu? :) powodzenia
OdpowiedzUsuńCzyli takie, z których miód sam spływa (bo nie mieści się na łyżce). Wszystko jest możliwe, szczególnie przy pieczeniu tego brownie :D
UsuńChodziło mi po prostu o hojną dawkę miodu :)
po kształcie tych orzechów wnioskuję, że ciasto przypadnie do gustu zboczuszkom :))))
OdpowiedzUsuń