środa, września 03, 2014

Batat Brownie

12 comments
Już od kilku miesięcy chciałam spróbować batata. Za pierwszym razem zrobiłam z niego frytki, jaki dodatek do pieczonego łososia. Bardzo zasmakował mi w tej wersji, jednak ze względu na jego teksturę i słodki smaczek stwierdziłam, że na pewno nada się do zrobienia deseru. Ciasta z dodatkiem warzyw to przecież nie nowość. Znamy już ciasto marchewkowe czy brownie z awokado. Zaczęłam więc poszukiwania idealnego przepisu w sieci. Przejrzałam kilka anglojęzycznych prpozycji i tadadadam - upiekłam zdrowe brownie.
Ja byłam ogromnie podekscytowana, ale nie ukrywam,że martwiłam się trochę o efekt końcowy i reakcję smakoszy. Sama masa bananowo-batatowa bardzo mi posmakowała i zastanawiałam się czy nie podzielić się z wami tak prostym przepisem na słodki dip do krakersów czy herbatników. Ale poszłam o krok dalej. Dodałam pozostałe składniki i upiekłam wilgotne, sycące (jak to brownie ma w zwyczaju) amerykańskie ciasto czekoladowe.







Batat Brownie, 


6 kawałków - mała foremka

1 średni batat
1 dojrzały banan 
60g mąki ryżowej (może być gryczana)\
2 czubate łyżeczki kakao
 2 czubate łyżeczki płynnego miodu 
szczypta soli

do podania:
 kremowy serek i ulubione orzechy, u mnie tym razem pekany


Batata pokrój i ugotuj na parze. Zmiksuj go dokładnie, dodaj banana i zmiksuj ponownie. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do kompletnego połączenia się masy. Ciasto (powinno być bardzo zwarte) wylej na małą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach około 30-40 minut. Pokrój na kawałki i daj mu chwilkę ochłonąć. Udekoruj serkiem i orzechami.Najlepsze jeszcze delikatnie ciepłe.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Na to bym nie wpadła. Super! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z batata? Może być bardzo ciekawe w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, który na pewno wykorzystam! batata w czekoladowe wersji jadłam nie raz i zdecydowanie mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś zrobiłam batatowe ciasto i było genialne. Brownie z batatem jeszcze nie próbowałam, ale również zapowiada się nieźle :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, jestem pewna, że było pyszne (jak to brownie) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z batata? O matko, świetny pomysł! :) O wyglądzie tego ciasta mówić chyba nie muszę.. cudo!

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny przepis! muszę koniecznie jutro upiec, zaraz jadę po bataty ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fany pomysł na ciasto :) ciekawi mnie smak batata w tym cieście :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batat dodaje niesamowitej słodkości i właśnie takiej brownie-konsystencji. Jest pyszny :)

      Usuń
  9. czubate łyżki płynnego miodu? :) powodzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli takie, z których miód sam spływa (bo nie mieści się na łyżce). Wszystko jest możliwe, szczególnie przy pieczeniu tego brownie :D
      Chodziło mi po prostu o hojną dawkę miodu :)

      Usuń
  10. po kształcie tych orzechów wnioskuję, że ciasto przypadnie do gustu zboczuszkom :))))

    OdpowiedzUsuń