środa, sierpnia 13, 2014

Zdrowo! Babka orzechowo-bananowa z borówkami i polewą czekoladową

8 comments
Tak zdrowo na blogu chyba jeszcze nie było. Wszystko co znajduje się w tej babce jest pochodzenia naturalnego, do tego jest  i-d-e-a-l-n-i-e  słodkie i wilgotne. Nie znajdziesz tu ani grama białego cukru czy mąki pszennej. Żadnych niezdrowych tłuszczy czy prostych węglowodanów. W zasadzie jest to nawet babka białkowa (ponieważ używam niskowęglowodanowej mąki migdałowej i arachidowej)
Tak właściwie powinnam nazwać ją ''babeczka'', gdyż piekłam ją w malutkiej silikonowej formie, a z reszty ciasta upiekłam muffinki. :)

Nawet polewa, która zawsze kojarzyła mi się z masą cukru i niezdrowego tłuszczu - została przeze mnie zmieniona w słodycz, która wnosi do organizmu cenne wartości odżywcze. Przyjemne z pożytecznym. I to w niecałe pół godziny. To jak, skusisz się na kawałeczek?










Orzechowo- bananowa babka z borówkami i polewą czekoladową

Na ciasto:
50g mąki migdałowej (użyłam tej -> klik)
50g mąki arachidowej (użyłam tej -> klik
/w zasadzie każda mąka się sprawdzi, można dodać zwykłą pełnoziarnistą, tylko wtedy pozbędziemy się przyjemnego orzechowego posmaku/
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
jeden duży, bardzo dojrzały banan
50g twarogu do sernika (można dać normalny, zmiksowany twaróg lub 'zwarty' serek homogenizowany. Ważne by nie miał grudek)
garść borówek amerykańskich

Na polewę:
3/4 łyżeczki oleju kokosowego
łyżeczka miodu (użyłam gryczanego)
czubata łyżeczka ciemnego kakao
1 - 1,5 łyżeczki jogurtu naturalnego

Ciasto: 
Banana rozgnieść widelcem (powinien być tak miękki, żeby widelec wchodził w niego jak w miękkie masełko) dodać do niego jajko oraz serek i porządnie wymieszać. Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć je z mokrymi składnikami. Dokładnie wymieszać. 
Na dno silikonowej foremki wysypać borówki i przykryć je ciastem (można też wsypać je bezpośrednio do ciasta, lub zrobić z nich środkową warstwę - ciasto->borówki->ciasto) i piec około 30 minut w 180 stopniach. Jeżeli decydujemy się na muffinki, to pieczemy je 20-25 minut.

Polewa:
W mikrofalówce lub garnuszku rozpuścić olej kokosowy i miód. Do rozpuszczonych składników dodać kakao oraz jogurt. Wszystko wymieszać na gładką masę i smarować wystudzone muffinki/ babeczkę.




I w wersji muffinkowej ;)

8 komentarzy:

  1. Pięknie się udała, wygląda bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie wypieki to uwielbiam! wygląda przepysznie, szczególnie z tą polewą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna babka! ; )
    Wygląda rewelacyjnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka baba!!! Wygląda bardzo smakowiecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowne połączenie, bananowych wypieków nigdy dość ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bym się skusiła z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń