czwartek, lipca 10, 2014

Ach te Ciacha.. Z czekoladą.

4 comments
Ach, ciasteczka.

Bo z tymi Ciachami to jest tak.
Najpierw musisz się dobrze przygotować. Wybrać konkretny  sposób postępowania.. Mieć odpowiednie podejście i ważyć każdy składnik. Trochę namieszać - tylko po to, by wszystkie produkty jakoś do siebie zbliżyć. Kiedy już Ci  się to uda i wyrobisz sobie ciacho to musisz nadać mu odpowiedni kształt. Twoje poświęcenie nie idzie na marne - odpłaca się przy formowaniu. Masz ubaw, jesteś szczęśliwa. Kolejnym etapem jest dodanie od siebie trochę ciepła. I tu mamy prawdziwy test dla Ciach. Czy się rozpłyną? Czy okażą się twardzielami? Kiedy już wszystko pójdzie po Twojej myśli i w końcu posmakujesz ostudzonego Ciacha, to nie możesz się od niego oderwać. I tu jest kilka opcji. Albo Ciacho Ci się skończy, bo będziesz tak zachłanna.. Albo Ciacho Ci się znudzi, przesłodzi. Albo ktoś Ci je ukradnie.. Lub.. po prostu schowasz je w słoiku na pewien czas i w sposób zaplanowany, racjonalny będziesz się nim(i) cieszyć.
Ach, Ciasteczka.


-----

Ten przepis na ciastka uważam za godny polecenia. Jedyną zmianą, którą bym tu wprowadziła to zmniejszenie ilości cukru, gdyż istnieje ryzyko, że po pierwszej porcji wymiękniecie. Z kolei ciastka nie wymiękną na pewno. Są kruche i chrupiące. Wbrew pozorom nie pochłaniają zbyt wiele czasu podczas przygotowań. Za to same są szybko pochłaniane. 

Znalezione tutaj: klik




Ciacha z czekoladą

30 dużych ciach

450 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
225 g masła o temperaturze pokojowej
300 g cukru brązowego (polecam zmniejszyć ilosc cukru o połowę - 150g)
6 łyżek cukru białego
2 jajka
łyżka cukru wanilinowego
200 g czekolady deserowej


Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 30min.
Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C.
Widelcem, w misce, delikatnie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. W dużej misce dobrze zmiksować masło z cukrem brązowym, białym i wanilinowym. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać mieszaninę z mąką, stale mieszając, aż wszystko się połączy. Wrzucić czekoladę i delikatnie wymieszać tylko tyle, by się połączyło.
Formować kulki i spłaszczyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków.
Piec w nagrzanym piekarniku aż krawędzie ciastek będą złote (15 do 17 minut). Pozostawić do ostygnięcia na blasze, aż środki ciastek zaczną sztywnieć (około 20 minut).

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Cudownie opisane, a co najważniejsze z prawdą! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te ciasteczka! ; )
    Świetnie się prezentują!
    A opis fantastyczny, dokładnie tak jest z tymi ciastkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie jestem w stanie się powstrzymać i zawsze próbuję, jak jeszcze są gorące ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń