środa, września 24, 2014

Domowe, zdrowe płatki Nesquik!

17 comments
Kolejna odsłona domowych płatków śniadaniowych. Tym razem jest to zdrowsza wersja kuleczek Nesquik :) Zrobiona z samych naturalnych dobroci : mąki migdałowej, oleju kokosowego, syropu ryżowego i karobu. Smakują jak tradycyjne płatki czekoladowe a ich zrobienie zajmuje tylko kilka minut.
Zamiast syropu ryżowego można użyć miodu lub syropu z agawy, natomiast karob z powodzeniem można zastąpić tradycyjnym kakao. Najlepiej piec je w niższej temperaturze (ok.160 stopni), lub bacznie obserwować rozwój sytuacji przy tradycyjnych 180 stopniach - ze względu na ich mikroskopijne rozmiary dość szybko się przypiekają. Dobre są zarówno z ciepłym jak i zimnym mlekiem, ale rewelacyjnie smakują "na sucho". - podczas czytania lektury czy nauki (zawierają wszystko to czego potrzebuje nasz mózg podczas wytężonego wysiłku umysłowego)





Domowe Płatki Nesquik

1 miarka (100ml = 40g) mąki migdałowej (używam wysokobiałkowej, bo.. po prostu ją uwielbiam! do tego jest niesamowicie sycąca, ale sprawdzi się każda :) )
łyżka (10g) rozpuszczonego oleju kokosowego
czubata łyżka syropu ryżowego
2 łyżeczki karobu/ kakao
szczypta soli

Do mąki migdałowej dodać karob i sól, wymieszać. Dolać rozpuszczony olej kokosowy i syrop ryżowy - wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą zwarte ciasto, z którego można urywać małe kawałki i formować z nich mini-kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 4 minutki w 165 stopniach. (Cały czas do nich zaglądając, ewentualnie przerzucając je łopatką) Kuleczki po wyciągnięciu z piekarnika będą odrobinę miękkie, ale po upływie kilku minut stwardnieją - staną się chrupkie, słodkie i pyszne!

Enjoy!



Zapraszam do polubienia Soul Cakes na facebooku!

17 komentarzy:

  1. wow podziwiam, roboty sporo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jedną porcję - nie tak sporo. Ale wiadomo, że gdyby człowiek chciał zrobić zapas na tydzień to kilka godzin by spędził w kuchni :D

      Usuń
  2. Domowe czekokulki? Ale czad! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Przede wszystkim, z chęcią wypróbowałabym tej mąki :) No i nie ukrywam, że domowa wersja ukochanych płatków bardzo do mnie przemawia! Nie podejrzewałabym, że można je zrobić w tak zdrowej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
  4. takie pomysły to ja lubię! bo domowe... znaczy najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie pokusiłabym się o zrobienie płatków śniadaniowych. Chylę czoła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co to za wysokobialkowa maka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/312-odtluszczona-maka-migdalowa-33g-bialko-13g-weglowodany.html

      Niby małe opakowanie, ale jakie wydajne! Jedna z moich ulubionych mąk "na rynku" :)

      Usuń
  7. Wow, jestem pod wrażeniem! W życiu nie wpadłabym na taki pomysł! Rewelacja, zrobię i to zaraz! :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to jest genialne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł, w życiu bym sama na coś takiego nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na własne, zdrowe płatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ile wychodzi z jednej porcji? Np na ile porcji dla dziecka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak dużo je Twoje dziecko :D
      Myślę, że na dwa śniadania wystarczy :)

      Usuń