sobota, września 24, 2011

Drożdżówka bez wyrabiania.

10 comments
Czyli nic innego jak wersja dla leniuchów. A jak mawia mój profesor od historii: ,, lenistwo jest przyczyną ewolucji człowieka ''. Wydaje się niemożliwe, a jednak.

Od tygodnia miałam straszną ochotę na drożdżówkę. Zakupione przeze mnie drożdże czekały cierpliwie w lodówce do soboty, aż w końcu je zużyję.
Przepis znalazłam tu. Ciasto jest nie za słodkie, miękkie. Taka pyszna drożdżówka! ..A nikt się nad nią nie namęczył. ;)


Duża blacha

kostka świeżych drożdży (100g)
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4,5 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)

*kruszonka/ owoce

Do dużej miski wlewamy mleko, rozkruszamy drożdże, jajka, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, olej. Lekko mieszamy trzepaczką, aby składniki się połączyły. Następnie wysypujemy na całość przesianą mąkę. Nie mieszamy mąki z całością! Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
Po czasie mieszamy łyżką, na jednolitą masę. Przelewamy do natłuszczonej i poruszonej mąką blaszki (u mnie 25x35) i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie posypujemy kruszonką i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35 - 40 minut.




Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wyszła Ci przepysznie, cieszę się, że smakowała ....

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe, u mnie też się dzisiaj pojawi, ale w trochę bardziej pracowitej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię najbardziej z kubkiem mleka:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam drożdżowe! najlepsze ciasto pod słońcem, obowiązkowo z dużą ilością kruszonki i kubasem kawy <3!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za samym drożdżowym, ale lubię z owocem albo z marmoladą, albo z dżemem. Samo jest troszkę za suche, taka słodka buła. Pewnie kiedyś ten przepis wykorzystam z dodatkiem śliwek, albo truskawek! O! Przepis fajny. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo to drożdżówka z myślą o mnie, bo bywam strasznym leniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jeśli dla leniuchów, to dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. czasami taka wersja bardzo się może przydać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis,kiedy uwielbiamy drożdżowe,a nie mamy ochoty na jego mozolne wyrabianie i taplanie się w cieście;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na śniadanie, koniecznie z kubkiem mleka lub kakao :D

    OdpowiedzUsuń