Tup, tup, tup. Doczłapuję się do łazienki nie przeszkadzając burzy w jej głośnej pieśni. Przechodzę obok kuchni i w głowie pojawia się myśl, że dziś będzie moje ostatnie leniwe śniadanie przed wyjazdem. Już wiem, co zobaczę na talerzu i w jakim towarzystwie.
Owsiane pancakesy z dodatkiem kokosowych wiórków. Nie wiem skąd ten pomysł, nie wiem jakim cudem otworzyłam półkę i bez zastanowienia wyciągnęłam wszystkie potrzebne produkty, nie mając żadnego przepisu.
Są delikatne, syte, zdrowe i z dodatkiem kokosu.
Składniki na 11 mini-placuszków
4 łyżki płatków owsianych górskich
pół szklanki kefiru
jedna bardzo czubata łyżka wiórków kokosowych (lub więcej <3)
jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki zmielić na puch w młynku i wsypać proszek do pieczenia. Zalać je kefirem, zamieszać i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać, dodać do płatków z kefirem. Wymieszać i dodać aromat waniliowy. Na końcu dorzucić wiórki kokosowe i ponownie wymieszać.
Na rozgrzaną teflonową patelnie nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Zajadać z dżemem (gorąco polecam ten nowy z Łowicza, o smaku wiśni z wanilią!), serkiem homogenizowanym, miodem czy w wersji solo.
Idealnie komponują się z kawą zbożową! ;-)
Ostatnio placki rządzą blogami. Takie na pewno pyszne :D
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj od rana słoneczko, i wiatr.
Cudownie Ci wyszły. :)
OdpowiedzUsuńA można użyć jogurtu naturalnego zamiast kefiru? Nie cierpie go ;D
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Możesz też spróbować z maślanką lub mlekiem. ;-)
OdpowiedzUsuńpyszne placuchy a w tle... jakiś nowy fajny dżemor! ;D ejj, nie jadłam go jeszcze, a zapowiada się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPancackesy, od których zaraz zaslinię klawiature :)
OdpowiedzUsuńJakbym wiedziała, że czekają na mnie owsiano-kokosowe pancakes, to bym wstała z łóżka nawet o 7 :)!
OdpowiedzUsuńWpadam, bo wróciłam:)))
OdpowiedzUsuńmniam, ale pyszności zapodajesz... ja jeszcze bym dodała domowej roboty dżemik i już w ogóle by było 7 niebo:)
kokosowe, mniaaam.
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast zmielonych płatków dodać otręby pszenne? Nie mam młynka a chciałabym zrobić bo przepis prosty :)
OdpowiedzUsuńSuper ! Z chęcią bym sobie zjadła :) Zapraszam do mnie:) + Obserwuję ;)
OdpowiedzUsuńdobry ten dżem ? ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania! I placuszki, i dżem (oczywiście wiórków będzie więcej <3 kocham kokos ;-)).
OdpowiedzUsuńPotrafisz przygotować bardzo ładne pancakes :> Nie tylko te kokosowe, również inne, które widnieją na blogu. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z tymi placuszkami, na razie zrobiłam je raz, bez dodatków w środku, za to podane z owocami dżemem. Zastanawiałam się czy możliwe i sensowne jest zrobienie pancake'ów z melonem? Gruszki, dynia, banany, maliny, jagody, nawet marchewka... lecz czy melon również? Proszę o radę! :)
OdpowiedzUsuńpyszności, uwielbiam płatki owsiane i wszelkie placki. pol dnia szukalam przepisu laczacego te dwie pyszne rzeczy, bez miliona roznych skladnikow, tylko ograniczajacy sie do minimum. no i jest ! laduje w ulubionych, do wyprobowania na najblizsze sniadanie :)
OdpowiedzUsuń