piątek, sierpnia 19, 2011

Owsiane kokosowe pancakes.

15 comments
,, Pobudka!! '' - krzyczały dziś do mnie pioruny i grzmoty za oknem. Spojrzałam na zegarek i ku mojemu zaskoczeniu było już piętnaście po ósmej. Jakim cudem? Przecież pogoda wyraźnie zdradza mi, że obudziłam się najprawdopodobniej o czwartej w nocy. A jednak.

Tup, tup, tup. Doczłapuję się do łazienki nie przeszkadzając burzy w jej głośnej pieśni. Przechodzę obok kuchni i w głowie pojawia się myśl, że dziś będzie moje ostatnie leniwe śniadanie przed wyjazdem. Już wiem, co zobaczę na talerzu i w jakim towarzystwie.


Owsiane pancakesy z dodatkiem kokosowych wiórków. Nie wiem skąd ten pomysł, nie wiem jakim cudem otworzyłam półkę i bez zastanowienia wyciągnęłam wszystkie potrzebne produkty, nie mając żadnego przepisu.

Są delikatne, syte, zdrowe i z dodatkiem kokosu. 



Składniki na 11 mini-placuszków

4 łyżki płatków owsianych górskich
pół szklanki kefiru
jedna bardzo czubata łyżka wiórków kokosowych (lub więcej <3)
jajko
kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia


Płatki zmielić na puch w młynku i wsypać proszek do pieczenia. Zalać je kefirem, zamieszać i odstawić na kilka minut. Jajko rozbełtać, dodać do płatków z kefirem. Wymieszać i dodać aromat waniliowy. Na końcu dorzucić wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. 
Na rozgrzaną teflonową patelnie nakładać łyżką porcję ciasta i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Zajadać z dżemem (gorąco polecam ten nowy z Łowicza, o smaku wiśni z wanilią!), serkiem homogenizowanym, miodem czy w wersji solo. 


Idealnie komponują się z kawą zbożową! ;-)

15 komentarzy:

  1. Ostatnio placki rządzą blogami. Takie na pewno pyszne :D
    U mnie dzisiaj od rana słoneczko, i wiatr.

    OdpowiedzUsuń
  2. A można użyć jogurtu naturalnego zamiast kefiru? Nie cierpie go ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że tak. Możesz też spróbować z maślanką lub mlekiem. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne placuchy a w tle... jakiś nowy fajny dżemor! ;D ejj, nie jadłam go jeszcze, a zapowiada się smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pancackesy, od których zaraz zaslinię klawiature :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakbym wiedziała, że czekają na mnie owsiano-kokosowe pancakes, to bym wstała z łóżka nawet o 7 :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpadam, bo wróciłam:)))

    mniam, ale pyszności zapodajesz... ja jeszcze bym dodała domowej roboty dżemik i już w ogóle by było 7 niebo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zamiast zmielonych płatków dodać otręby pszenne? Nie mam młynka a chciałabym zrobić bo przepis prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ! Z chęcią bym sobie zjadła :) Zapraszam do mnie:) + Obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobry ten dżem ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie do wypróbowania! I placuszki, i dżem (oczywiście wiórków będzie więcej <3 kocham kokos ;-)).

    OdpowiedzUsuń
  12. Potrafisz przygotować bardzo ładne pancakes :> Nie tylko te kokosowe, również inne, które widnieją na blogu. Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z tymi placuszkami, na razie zrobiłam je raz, bez dodatków w środku, za to podane z owocami dżemem. Zastanawiałam się czy możliwe i sensowne jest zrobienie pancake'ów z melonem? Gruszki, dynia, banany, maliny, jagody, nawet marchewka... lecz czy melon również? Proszę o radę! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności, uwielbiam płatki owsiane i wszelkie placki. pol dnia szukalam przepisu laczacego te dwie pyszne rzeczy, bez miliona roznych skladnikow, tylko ograniczajacy sie do minimum. no i jest ! laduje w ulubionych, do wyprobowania na najblizsze sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń