Pierwszy raz piłam ją w cukierni "Sowa", w menu widniała jako "Herbatka Zielone Jabłuszko". Moja wersja odrobinę się od niej różni. Zrobiona na zielonej herbacie, a pływające w niej jabłko jest czerwone, słodkie i soczyste.
Kilka faktów i zasłyszanych stwierdzeń na temat zielonej herbaty...
- jest świetnym źródło antyoksydantów
- przyspiesza metabolizm
- spala tłuszcz (głównie w okolicy brzucha) i pozwala na większą ilość ćwiczeń
- wydłuża życie (bardzo lubię to stwierdzenie)
- obniża wysokie ciśnienie
- chroni wątrobę przed negatywnym wpływem alkoholu
- wzmacnia system odpornościowy
- nawadnia organizm lepiej niż woda (!)
Herbata o smaku jabłkowo-cynamonowym
Zielona herbata (najlepiej liściasta, ale z torebeczką też dacie radę)Soczyste i słodkie jabłko (wasza ulubiona odmiana)
Laska cynamonu
Przygotowanie:
Zieloną herbatę zaparzyć. Do garnuszka włożyć pokrojone w plasterki jabłko i laskę cynamonu. Całość zalać zaparzoną herbatą i gotować na malutkim ogniu do momentu zmięknięcia jabłek (laskę cynamonu wyjąć po ok. minucie!) Słodzić wg. uznania (ksylitolem lub brązowym cukrem)
Enjoy!
Aż się ma ochotę na taką herbatę, zwłaszcza w zimne i wietrzne dni :) Aromat cynamonu musi być świetny!
OdpowiedzUsuńzieloną herbatę bardzo często piję, najlepsza jak dla mnie, a szczególnie ta o jakimś przyjemnym aromacie :) chętnie wykorzystam pomysł z cynamonem i jabłkiem!
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie kiedys taką z gruszką i kardamonem i cynamonem, pycha :D
OdpowiedzUsuńLubię usiąść z książką w fotelu i kubkiem zielonej herbaty, ale ta propozycja wydaje mi się wprost idealna na obecną porę roku :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń