wtorek, października 14, 2014

Egzotyczne placki kokosowe

5 comments
Pyszne, delikatne, sycące i odrobinę kruche placki śniadaniowe. Nie wiem jak Wam ale mi kombinacja banana i kokosa kojarzy się z latem. Wspaniale jest zobaczyć (i poczuć) odrobinę egzotyki gdy za oknem jesień. W jakiś sposób można oszukać umysł i dać mu odrobinę 'ciepła' i optymizmu.




Kokosowe placki z gruszkami

/dwie wieżyczki takie jak na zdjęciu/

2 czubate łyżki mąki jaglanej (30g)
2 łyżki mąki kokosowej (20g)
1 małe jajko
120 ml mleka migdałowego (można użyć kokosowego, dla wzmocnienia smaku)
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka (lub dwie ksylitolu - ja pominęłam, bo dla mnie mleko migdałowe wystarczająco słodzi)
olej kokosowy - do smażenia

do podania:
1 średnia gruszka
1 banan
pestki dyni
syrop ryżowy (lub inny ulubiony syrop)

Zaczniemy od gruszki: pokroić ją w plastry, z każdego wyciąć środek. Włożyć do mikrofalówki na minutę, by gruszka zmiękła. W misce połączyć mąkę jaglaną, kokosową, sól, proszek do pieczenia i ksylitol. Do suchych składników dodać mokre: jajko, mleko. I wymieszać - masa ma być dość gęsta. Na patelnię wyłożyć odrobinę oleju kokosowego i smażyć malutkie placki - nakładać po łyżce ciasta na patelnie nadając im owalny kształt. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na małym ogniu (lub dłuzej).Każdy placek przekładać plasterkiem gruszki, całość udekorować bananem i pestkami dyni, podawać z ulubionym syropem. Smacznego!


5 komentarzy: