Zamiast syropu ryżowego można użyć miodu lub syropu z agawy, natomiast karob z powodzeniem można zastąpić tradycyjnym kakao. Najlepiej piec je w niższej temperaturze (ok.160 stopni), lub bacznie obserwować rozwój sytuacji przy tradycyjnych 180 stopniach - ze względu na ich mikroskopijne rozmiary dość szybko się przypiekają. Dobre są zarówno z ciepłym jak i zimnym mlekiem, ale rewelacyjnie smakują "na sucho". - podczas czytania lektury czy nauki (zawierają wszystko to czego potrzebuje nasz mózg podczas wytężonego wysiłku umysłowego)
Domowe Płatki Nesquik
1 miarka (100ml = 40g) mąki migdałowej (używam wysokobiałkowej, bo.. po prostu ją uwielbiam! do tego jest niesamowicie sycąca, ale sprawdzi się każda :) )
łyżka (10g) rozpuszczonego oleju kokosowego
czubata łyżka syropu ryżowego
2 łyżeczki karobu/ kakao
szczypta soli
Do mąki migdałowej dodać karob i sól, wymieszać. Dolać rozpuszczony olej kokosowy i syrop ryżowy - wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą zwarte ciasto, z którego można urywać małe kawałki i formować z nich mini-kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 4 minutki w 165 stopniach. (Cały czas do nich zaglądając, ewentualnie przerzucając je łopatką) Kuleczki po wyciągnięciu z piekarnika będą odrobinę miękkie, ale po upływie kilku minut stwardnieją - staną się chrupkie, słodkie i pyszne!
Enjoy!
Zapraszam do polubienia Soul Cakes na facebooku!
wow podziwiam, roboty sporo :)
OdpowiedzUsuńNa jedną porcję - nie tak sporo. Ale wiadomo, że gdyby człowiek chciał zrobić zapas na tydzień to kilka godzin by spędził w kuchni :D
UsuńDomowe czekokulki? Ale czad! :D
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do zabawy - zapraszam do mnie :)
UsuńDziękuję bardzo! :)
UsuńPrzede wszystkim, z chęcią wypróbowałabym tej mąki :) No i nie ukrywam, że domowa wersja ukochanych płatków bardzo do mnie przemawia! Nie podejrzewałabym, że można je zrobić w tak zdrowej wersji :D
OdpowiedzUsuńtakie pomysły to ja lubię! bo domowe... znaczy najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie pokusiłabym się o zrobienie płatków śniadaniowych. Chylę czoła :)
OdpowiedzUsuńco to za wysokobialkowa maka?
OdpowiedzUsuńhttp://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/312-odtluszczona-maka-migdalowa-33g-bialko-13g-weglowodany.html
UsuńNiby małe opakowanie, ale jakie wydajne! Jedna z moich ulubionych mąk "na rynku" :)
Wow, jestem pod wrażeniem! W życiu nie wpadłabym na taki pomysł! Rewelacja, zrobię i to zaraz! :)))
OdpowiedzUsuńAle to jest genialne po prostu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, w życiu bym sama na coś takiego nie wpadła :)
OdpowiedzUsuńWow jestem pod wrażeniem :)!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na własne, zdrowe płatki! :)
OdpowiedzUsuńA ile wychodzi z jednej porcji? Np na ile porcji dla dziecka
OdpowiedzUsuńTo zależy jak dużo je Twoje dziecko :D
UsuńMyślę, że na dwa śniadania wystarczy :)