Nie wiem jak wy, ale ja bardzo przepadam za zapachem cynamonu. Dodaję go każdego ranka do owsianki, do jogurtów naturalnych w szkole, do pancakes w leniwy, niedzielny poranek. Tym razem to mama wynalazła przepis na ciasto- babkę w cudowny cynamonowy wzorek (babka cini-minis?)
Ciasta wychodzi dużo, starcza go na dość sporą keksówkę. Po upieczeniu wygląda jak domowy chleb, który z wierzchu cudownie mieni się w promieniach zimowego słońca. We wnętrzu znajdziemy słodkie rodzynki i wilgotną, delikatną strukturę babki.
W dodatku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podobnie jak przy muffinach wystarczy wymieszać mokre i suche składniki, bez użycia miksera.
Babka Cini-Minis
Składniki:520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka jogurtu naturalnego
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru
Wykonanie:
Wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do suchych składników dodać wcześniej połączone jajka, olej, śmietanę, jogurt i rodzynki. Wymieszać łyżką - tak by składniki połączyły się (grudki mile widziane). Cynamon wymieszać z 80g cukru. Napełniać keksówkę (moja miała wymiary 35x10), wyłożoną papierem do pieczenia, ciastem i cynamonowym cukrem na przemian, posypując nim ciasto również z góry. Piec w 150 stopniach przez 65 minut.
Enjoy! :)
Cynamon również uwielbiam, choć nie wiem czy nie wolałabym takiej babki bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńbo trzeba żyć
OdpowiedzUsuńmasz racje!!
korzystaj :D
piekłam coś podobnego kiedyś
Uwielbiam<3.
OdpowiedzUsuńrobiłam już kilka razy, zagościła nawet na świąteczny stole i na blogu też jest :).
super:) i takie sliczne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńrodzynki do chałki i sernika
OdpowiedzUsuńwypad z babki
Daj kawałek!
Ale one pasują do babki! ;)
Usuńświetne są te wzorki, a cynamon to i ja uwielbiam-oczywiście
OdpowiedzUsuńcini minis - cynamonowa *-* genialne !
OdpowiedzUsuńKocham ciniminis:D
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają wzorki z cynamonu :)
OdpowiedzUsuń