poniedziałek, lutego 11, 2013

Na dobry początek dnia. Moja ulubiona owsianka.

13 comments
W końcu doczekałam się dnia, w którym mogłam wygramolić się z łóżka bez pośpiechu, z uśmiechniętą buzią. Zero marudzenia i dużo czasu na tak dawną chęć sfotografowania miseczkowej panny śniadaniowej.
Chwila, chwila? Gdzie jest bateria? Gdzie jest karta? No dobra, a gdzie aparat? 
Od kiedy moja śniadaniowa Eozyna pożegnała się, najpierw z publicznością, a potem z samą założycielką, trochę zapomniałam jak porządnie robić zdjęcia owsiance. Mam nadzieję, że się nie wystraszycie, a większość z was w ogóle nie rozpozna koszmaru z dzieciństwa (przez który ja, dziwnym trafem, nie przeszłam) 

Owsiankę 'kocham' za to, że daje ogromne uczucie sytości, robi się ją krócej niż 3 minuty, przy wcześniejszym zalaniu płatków - więc zaoszczędza mi to czas przed wyjściem na autobus. A bez śniadania z domu się nie ruszam! Każdego dnia można zaserwować sobie inną wersję i taki posiłek z pewnością się nie znudzi. :) A jeżeli tak... to już niedługo kolejne przepisy z płatkami owsianymi :)




Moja ulubiona wersja owsianki

40-50g płatków owsianych (wybierajcie ulubione. Najzdrowsze są zwykłe górskie, ja dziś sięgnęłam po błyskawiczne) 
1/3 szkl. mleka
twaróg president, potrójnie mielony
jabłka prażone z wanilią
rodzynki
pestki dyni 
słonecznik
cynamon i przyprawa korzenna

Wieczorem zalać płatki przegotowaną wodą, tak by znacznie przykryła płatki (przeważnie jest to u mnie cały 300ml kubek) Rano płatki podgrzać w garnku, dodać mleko, cynamon oraz przyprawę korzenną i podgotować. Dodać porządną łychę serka, musu jabłkowego/ prażonych jabłek i posypać obficie bakaliami. 
Smacznego :)

Kilka równie smacznych wersji:

Czekoladowa budyniowa - Wcześniej zalana przegotowanym mlekiem,
rano podgotowana z mlekiem wymieszanym z proszkiem budyniowym.

Serek, orzechy laskowe i truskawki

Popularna w słoiku po maśle orzechowym, z bananem.

Zapomniałeś zalać wieczorem płatki?
Błyskawiczne płatki owsiane są genialne do poranków na szybko!

Wystarczy zagotować płatki owsiane z płynem (mleko/ woda/ kawa/ kakao...) w proporcjach 1:2
Miarkę 100ml napełaniam płatkami, wsypuję do garnka i zalewam je 200ml mleka. Błyskawiczne płatki zamieniają się w oswanikę w dwie minuty! :)

Tutaj wersja z domowym mlekiem migdałowym, serkiem, borówkami i syropem klonowym. 

13 komentarzy:

  1. Musze zrobić wkońcu z tym budyniem, już sto lat nie jadłam!.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta w słoiku po maśle jak dla mnie najpyszniejsza <3 kocham to ! ale inne też mega smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, co za smakowite zestawienie *.*

    A na Twoim zdjęciu prezentuje się bardzo apetycznie (też mam zawsze kłopot, jak tu ładnie 'obfocić' takie papkowate jedzonko... i akcesoriów mi brakuje, zresztą na razie, nawet samej cyfrówki, haha xD)

    Pozdrawiam!
    N.

    PS najzdrowsze 'owsianki' to wcale nie 'górskie' są, jak mówisz (/piszesz ;P) tylko te z płatków zwykłych! ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe - górskie.. Myślałam, że nie ulegają żadnym obróbkom. Ale dobrze, że piszesz. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. ;)

      Usuń
  4. porwałabym tą dzisiejszą z jabłkiem i budyniową. moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo też takie uwielbiam ♥ :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak owsianka... :) Rozgrzewająca miseczka i smakowite dodatki to idealny początek ciężkiego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak owsianka nadająca dobrego humoru na śniadanie. W każdej wersji ZAWSZE smakuje wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. w każdej miseczce (i słoiczku) wszystko wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. to ja zabieram wersję truskawkową! A owsianki prezentują się bardzo, bardzo ładnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też uwielbiam i wcinam takie pyszności co ranek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nominowałam Cię do Libster Award ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę sobie przyrządzić, ta pierwsza wersja do mnie baaardzo przemawia:D

    OdpowiedzUsuń