poniedziałek, lutego 18, 2013

Jak się rozgrzać? Szarlotka sypana.

15 comments
Pozwólcie, że użyję popularnego zwrotu Violetty z polskiej wersji serialu Brzydula: DACIE WIARĘ, że coś tak pysznego może powstać praktycznie bez waszego zaangażowania? Wystarczy wymieszać parę składników na krzyż, zetrzeć jabłka (albo totalnie pójść na łatwiznę i użyć gotowych prażonych ze sklepu, w ślad za mną) Wysypać to wszystko na blachę i zająć się.. gościem? :) Po niepełnej godzinie z kuchni roznosi się zapach szarlotki, który jest tak uwielbiany przez domowników.. a dla mnie to znak, że czas przyszykować aparat, zmielić irlandzką kawę i włączyć film.
Można pokusić się o sosy, lody i bitą śmietanę.. w wersji my już nie chcemy żyć light. ;)

Podczas domowych seansów można osładzać sobie życie na wiele sposobów, jednym z nich jest szarlotka.. właśnie ;) Do rozgrzewającej kawy, która rozgrzewać już wcale nie musi, choć ogrzewanie w pokoju jest wyłączone.. natomiast wieczorem.. można sięgnąć po kolejny kawałek.. i kolejny ;)



Szarlotka Sypana

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
saszetka cukru waniliowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
ok. 6 dużych jabłek obranych i startych na oczkach (lub 1,5 słoika prażonych jabłek)

Wymieszać suche składniki. Jeśli używacie gotowych jabłek ze słoika, proponuję zmniejszyć ilość cukru. Wsypać trochę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na to wyłożyć jabłka.. i tak do wyczerpania składników - kończąc na tych z miski. Na całość zetrzeć na grubych oczkach masło i piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.
Smacznego :)




15 komentarzy:

  1. łatwa szarlotka i przepyszna ! ślicznie wygląda u ciebie, aż ślinka cieknie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Chociaż ostatnio chodzi za mną szarlotka z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, znam ten przepis i często robię:) Najbardziej lubię ją na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piyush Group is today one of
    the leading real estate developers of the country.
    my site :: Piyush Group

    OdpowiedzUsuń
  6. Piyush Group is today one of the leading real estate developers of the country.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piyush Group is today one of the leading real estate developers of the country.

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wersję z dużą ilością cynamonu w ostatniej warstwie:-).
    Pamiętam, że jak pierwszy raz zobaczyłam przepis na szarlotkę sypaną, to nie chciało mi się wierzyć, że z tego 'coś wyjdzie" ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miałam dokładnie to samo wrażenie :P

      Usuń
  9. Ten przepis już dawno nam w pliku :do zrobienia", ale jakoś nigdy nie mogę się zebrać w sobie. Tym razem podjęłam ostateczną decyzję - zrobię ją na przyjazd mojego Małża, czyli na piątek. Będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to nie ta szarlotka, która na moich imieninach grała pierwszoplanową rolę pod płaszczykiem Torciku Jabłkowego tyle, że z renetami, które tak uwielbiam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardzo możliwe! Tylko u Ciebie smakowała zupełnie inaczej :D Ale też niebo w gębie <3

      Usuń