sobota, stycznia 19, 2013

Ale fajna z niej babka! Babka cini-minis.

10 comments
Muszę przyznać, że styczeń ucieka mi przez palce. Nawał prac klasowych w szkole, praca nad sobą, odwiedzanie okolicznych lokali, w których odbywają się cotygodniowe koncerty, zajęcia pozaszkolne i utrzymywanie, mimo wszystko, rozwijającego się życia towarzyskiego.. nie pozwoliły mi tutaj ostatnio zaglądać. Przyznam się szczerze, że blog na chwilę (dosłownie na chwilę!) poszedł w zapomnienie. Za to zajęłam się tworzeniem swojego intymnego miejsca na Tumblrze, co nie znaczy, że Soul Cake'ka porzucę! Co to, to nie!





Nie wiem jak wy, ale ja bardzo przepadam za zapachem cynamonu. Dodaję go każdego ranka do owsianki, do jogurtów naturalnych w szkole, do pancakes w leniwy, niedzielny poranek. Tym razem to mama wynalazła przepis na ciasto- babkę w cudowny cynamonowy wzorek (babka cini-minis?)
Ciasta wychodzi dużo, starcza go na dość sporą keksówkę. Po upieczeniu wygląda jak domowy chleb, który z wierzchu cudownie mieni się w promieniach zimowego słońca. We wnętrzu znajdziemy słodkie rodzynki i wilgotną, delikatną strukturę babki.
W dodatku jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podobnie jak przy muffinach wystarczy wymieszać mokre i suche składniki, bez użycia miksera.




Babka Cini-Minis

Składniki:

520g mąki
170g cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
1 szklanka jogurtu naturalnego
120ml oleju
100g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

Wykonanie:

Wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do suchych składników dodać wcześniej połączone jajka, olej, śmietanę, jogurt i rodzynki. Wymieszać łyżką - tak by składniki połączyły się (grudki mile widziane). Cynamon wymieszać z 80g cukru. Napełniać keksówkę (moja miała wymiary 35x10), wyłożoną papierem do pieczenia, ciastem i cynamonowym cukrem na przemian, posypując nim ciasto również z góry. Piec w 150 stopniach przez 65 minut.

Enjoy! :)

10 komentarzy:

  1. Cynamon również uwielbiam, choć nie wiem czy nie wolałabym takiej babki bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bo trzeba żyć
    masz racje!!
    korzystaj :D
    piekłam coś podobnego kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam<3.
    robiłam już kilka razy, zagościła nawet na świąteczny stole i na blogu też jest :).

    OdpowiedzUsuń
  4. rodzynki do chałki i sernika
    wypad z babki

    Daj kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne są te wzorki, a cynamon to i ja uwielbiam-oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  6. cini minis - cynamonowa *-* genialne !

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajnie wyglądają wzorki z cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń